Utveckla ditt ledarskap: Bli bättre på att ge beröm!

Skrota Jante, och fila ner dina vassa armbågar. Satsa i stället på att sprida beröm över dina kolleger och chefer. Alla mår bättre, inklusive bokslutet. Det rekommenderar rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco, som står bakom nya appen ”Berömutmaningen”.

Det handlar om Sveriges första tränings-app i konsten att både ge och ta emot beröm på jobbet – kolleger emellan, chefer gentemot medarbetare, och medarbetare gentemot cheferna. Och, inte minst viktigt, ditt eget beröm av dig själv.
Studier från uppmärksammade amerikanska HR-forskare och från Karolinska Institutet visar, enligt Adecco, att företag som regelbundet berömmer sina medarbetare är tre gånger så lönsamma som företag som saknar positiv feedbackkultur. Och för den som får beröm på jobbet kan chansen att hålla sig frisk öka rejält. Erkänslan är effektivt bränsle, som får oss att vilja kämpa på.

Men på många företag vittnar de anställda om att de oftast bara får veta när de gör något fel, konstaterar Charlotte Nordén, informations- och marknadschef på Adecco Sverige.
– Svenskar är över lag lite för dåliga på att ge beröm, det är väl delvis den gamla Jantelagen som spökar.

Appen är gratis, och kan laddas ned i din Iphone eller Android. Bara en dryg vecka efter starten den 22 oktober har den uppmärksammats både på facebook och i en HR-blogg, och tankats ned av 863 personer.
Tanken är att du efter tio dagar – och lika många utmaningar – ska ha övat upp din förmåga att ta och ge positiv feedback. Från lättare övningar, som att berätta för en kollega vad du uppskattar hos honom eller henne, till att hitta något positivt att säga även till någon du inte tycker om.

För att utveckla appen har Adecco tagit hjälp av externa HR-experter. Socialpsykologen Bosse Angelöw har i ett kvarts sekel försökt få svenska företag att inse vikten av en uppskattande arbetsmiljö.
De flesta vet att beröm är bra, konstaterar han.
– Men många företag har helt enkelt inte hittat ett systematiskt sätt att använda sig av det, och då glöms det bort.

Källa: DN.se, november 2012
Länk
Fler artiklar av artikelförfattaren Tove Nandorf
Vill du mäta hur er kultur är avseende förmågan att ge beröm, kontakta 3s.se här

Comments are closed.