Tänk nytt för att hitta dolda talanger

Michel Jordan, Asafa Powell och Ronaldo ansågs inte platsa – men förvandlades till högpresterande stjärnor. Att lära från idrotten kan enligt Rasmus Ankersen vara receptet som gör företag till vinnare.

Det är snart fem år sedan som Nokias tidigare vd Olli-Pekka Kallasvuo sade att ”från ett konkurrensperspektiv är Iphone inget annat än en nischprodukt”. Då var Nokia världens bäst säljande mobilföretag, idag har det finska företaget 5 procent av den marknaden.

Självbelåtenhet gör dig blind, enligt dansken Rasmus Ankersen. 29 år gammal har han skrivit fyra bästsäljande böcker. Förra veckan var han på besök i Sverige.

Inför den senaste boken ”The goldmine effect” gav han sig ut på en resa jorden runt för att ta reda på hur vinnarmentalitet skapas, hur medelmåttor kan förvandlas till stjärnor – och hur organisationer kan undvika att bli morgondagens Nokia. Han reste till Etiopien för att se hur en liten stad med 30000 invånare kunde få fram fyra guldmedaljörer till OS i Peking, till Kenya för att förstå hur en stam kan ha gett upphov till otaliga OS-medaljörer på 3000 meter hinder och till Sydkorea för att komma till klarhet om hur 35 av damernas 100 bästa golfare kan komma från samma område utanför Seoul.

Han bodde och tränade med några av världens största stjärnor och upptäckte att det inte var hur de motionerade som var nyckeln till framgång, utan mängden och inställningen.
– Vad vi tror är talang är i själva verket någon som har tränat 10 000 timmar vid unga år, säger Rasmus Ankersen.

Men han blev även andra lärdomar rikare. Den jamaikanska tränaren Stephen Francis, vars friidrottslag inkluderar stjärnor som Asafa Powell och Shelly-Ann Fraser-Pryce, berättade att han hellre rekryterar en talang som springer 100 meter på 10,08 utan professionell träning än en stjärna som springer samma sträcka på 10.02 och som redan har ett helt lag av träningsexperter. Något som företag kan lära av enligt Rasmus Ankersen.
– Skulle du anställa någon som presenterar fantastiska resultat på Apple eller någon som visar okej resultat på Microsoft. Kanske är det bättre att välja den från Microsoft som inte har haft samma vinnande lag bakom sig.

Vill du anställa någon för att ge bra service är det enligt Rasmus Ankersen bäst att leta där det är som svårast att bemöta kunder på ett bra sätt. Men han anser att rekryterare tenderar att överskatta betyg och underskatta personen bakom – tidigare framgång kan bero på tur, marknadsläge, unika förutsättningar, bra chefer och kolleger, det intressanta är hur bra personen kan bli på det aktuella företaget. Han rekommenderar att söka efter de dolda talangerna som har lyckats trots att alla förutsättningar inte har varit optimala.
– Problemet med uppenbara stjärnor är att de ofta är dyra och inte sällan beter sig som primadonnor. En talang som viskar har inte samma nackdelar men kan kanske uppnå lika bra resultat med träning och uppmuntran.

Som exempel på förbisedd talang nämner han den brittiska entreprenören Richard Branson, grundare av Virgin Records, som är dyslektiker och som sågs som lågpresterande i skolan. Men det finns samtidigt exempel på arbetsgivare som lyckas se under ytan. Facebook var 2006 för litet för att ha råd att köpa upp talanger från konkurrerande företag. I stället skapades ett spel på Internet och de få som klarade det gick direkt vidare till personalkontoret. En av dem var Evan Priestley som en gång hoppat av skolan efter att ha bytt huvudämne tre gånger och som senare blev en legend på Facebook. I dag kommer enligt Rasmus Ankersen var femte person på det amerikanska företaget från det spelet.
– Många tror att en talang som är stor nog alltid kommer att upptäckas, men det stämmer inte. Det krävs att rätt person upptäcker talangen och att den som blir upptäckt har som mål att lyckas.

Källa: SvD.se, april 2013
Länk

Comments are closed.