World wide web fyller 20 år

World wide web fyller 20 år som gratis tjänst till allmänheten

World wide web skapades 1990 för att underlätta för fysiker att dela information och kommunicera med varandra. På den tiden var ”www” bara en av flera hypertextsystem som fanns på internet.

Den 30 april 1993 släpptes den fri av forskare vid Cern-laboratoriet på initiativ av den brittiske fysikern Sir Tim Berners-Lee.
Teknologin lanserades genom världens första webbsida, som mest liknar en slags instruktionsmanual för hur användaren ska använda webben och hur en egen hemsida kan skapas.

– Det är en av de största dagarna i webbens historia. Cern:s beslut att släppa den för gratis användning var det som fick tjänsten att explodera, säger Luke Noyes, webbchef på Cern.

Sajten beskrevs då som en stor samlingspunkt för information, men har länge fallit i glömska – tills att Cern bestämde sig för att väcka liv i den på nytt.
Luke Noyes säger till AFP att sidan återskapas för att nya generationer ska förstå webbens ursprung, utveckling och dess inverkan på det moderna samhället.
– Vi kommer att återställa allt så att den som är intresserad om 100 år kan läsa de första dokumenten från www-skaparna, säger Noyes.

Han berättar vidare för ABC att den första webbläsaren faktiskt var väldigt ”sofistikerad” med bilder och funktioner som användes för att illustrera hur den nya tekniken kunde redigeras och konsumeras.

Källa: DN.se, 30 april 2013
Länk

Comments are closed.