Tips i presentationsteknik

Några tips från David Phillips i hur du kan förbättra dina presentationer ytterligare:

1. Undvik att säga “Jag ska prata om”
En presentation levereras alltid för någon annan än dig själv. Att då inleda med att “Jag ska prata om” är därför inte helt optimalt eftersom det är ett väldigt egocentrerat uttryck. Utgå istället från dina mottagare och säg “I dag kommer ni att få ta med er”, eller “I dag ska jag ge er” eller “Jag kommer i dag att ge er fantastisk insikt” etc…

2. “Door in the face”

doorI en studie som genomfördes av Robert Cialdini frågade han en grupp studenter om de kunde tänka sig att ledsaga i ett Zoo. Den ena gruppen svarade 17% Ja och i den andra gruppen svarade 50% Ja. Vad gjorde den stora skillnaden? Nyttjandet av “Door in the face” tekniken. Vilket i det här fallet innebar en två-stegs-fråga: De bad först gruppen att ledsaga 2 dagar i veckan i ett år utan lön. Svaret blev då blank Nej från alla. När de sen direkt efter frågade “Ja men du kanske kan ledsaga en gång i 2 timmar” så fick dom upp siffran till 50%.

3. Tre enkla steg
För dig som vill göra dina förberedelse så enkla som möjligt kommer här tre steg. Inled med att beskriva (1).Varför är det du ska prata om viktigt för åhörarna. (2). Gå sen in på Vad du ska prata om, själva ämnet. (3). Avsluta sen med att beskriva Hur det du pratat om ska göras eller implementeras. Exempel: Vi behöver införa ett nytt IT-system för att göra ditt liv som användare lättare och effektivare… Vad vi bland annat ska göra är att byta ut alla datorer… Hur det ska gå till är att vi kommer att byta fem stycken varje vecka…

Läs mer om presentationsteknik, sätt att utveckla sin kommunikation och om David Phillips här.

Comments are closed.