Möjligt att kontrollera minidatorn med tankekraft

Nu är det möjligt att styra dina handlingar utan både fingrar och röststyrning. En Londonbaserad byrå har tagit fram ett sätt att använda minidatorn Google glass med bara tanken.

brain 1Nu är det möjligt att styra dina handlingar utan både fingrar och röststyrning. En Londonbaserad byrå har tagit fram ett sätt att använda minidatorn Google glass med bara tanken.

Byrån har visat att du med hjälp av en app och en sensor som fångar upp hjärnvågor kan ta en bild och posta den på sociala medier endast genom att tänka på det. Det skriver brittiska sajten PC Pro.

Genom att konvertera användarens hjärnvågor (EEG) till kommandon i sensorn som bärs på huvudet kan användaren kontrollera minidatorn genom att endast ”koncentrera sig och slappna av”.

Användarna ser en horisontell linje i mitten av skärmen som förflyttar sig uppåt ju mer de koncentrerar sig och neråt när de slappnar av.
– Mindreader ger användarna visuell återkoppling så att de kan se hur nära de är att utföra ett kommando, förklarar Chloe Kirton, creative director på byrån This Place i en video där de beskriver sin uppfinning.

När koncentrationen når ett maximum tar minidatorn ett foto, varpå användaren kan välja att publicera den eller slappna av och låta den vara.

I dagsläget är detta det enda som kan utföras med tanken, men förhoppningarna är att kunna utveckla tekniken vidare. This Place hoppas att den på sikt ska kunna vara en hjälp för människor med så kallade locked-in syndome, svår multipel skleros eller tetraplegi att interagera med omvärlden.

Sedan tidigare finns ett headset som kan läsa av din hjärnaktivitet och omvandla den till meningsfull information.

Källa: DN.se, 10 juli 2014
Av. Åsa Welander (asa.welander@dn.se)
Länk

Comments are closed.