Tupplur på jobbet något för Sverige?

Tupplur på jobbet införs i Sydkorea

Sydkoreaner får från och med första augusti tillåtelse att sova en stund på jobbet. Syftet är att öka effektiviteten på arbetsplatsen, skriver Korea Times.

sleep 1Sydkoreaner får från och med första augusti tillåtelse att sova en stund på jobbet. Syftet är att öka effektiviteten på arbetsplatsen, skriver Korea Times. Det är de lokala myndigheterna i Sydkoreas huvudstad Seoul som har bestämt sig för att ge sina anställda möjlighet att ta en lur efter lunch. Detta införs eftersom man tror att den som sover en stund på eftermiddagen blir mer produktiv.

De anställda kan vila upp till en timme mellan klockan 13 och klockan 18. Men de måste kompensera tiden de sover med att komma till jobbet tidigare eller gå senare.

Om reformen införs som planeras blir myndigheterna i Seoul den första offentliga verksamheten i landet som inför den här typen av förmån.
Enligt en talesperson som Korea Times har pratat med kan de anställda exempelvis sova i konferensrum. Nästa år ska man spendera mer pengar på att skapa platser som inbjuder till vila.

Enligt Torbjörn Åkerstedt som är professor i beteendefysiologi på Stockholms universitet och på Karolinska institutet är det en bra idé att ta en tupplur mitt på dagen.
– Det finns studier som visar att en tupplur ökar intelligensen. Det leder till att man blir mer vaken och det påverkar produktiviteten i vissa jobb.

Enligt Torbjörn Åkerstedt är den ultimata tuppluren 15 till 20 minuter lång. Han rekommenderar därför den som vill bli mer produktiv att vila i cirka 30 minuter.
– Sover man längre faller man in i djupsömn och då blir det segare att vakna. Man är inte insatsberedd på mellan 10 och 15 minuter.

Varför sover inte alla på jobbet om det gör att man blir mer effektiv?sleep 2
– Det kan exempelvis bero på den protestantiska arbetsmoralen. Att sova på jobbet kan vara skäl till uppsägning. Det är också en facklig fråga. Det är svårt att bevisa om tuppluren ger så mycket ökad produktivitet att det är värt att tillåta den. Om man nu ska tillåta den så är frågan om man ska få betalt för den tiden man sover eller inte.

Vilka yrken tror du skulle vinna på att tupplurer?
– Jag vet att piloter redan tillämpar det. Jag kan tänka mig att även flygledare och lastbilschaufförer skulle bli mer alerta av att sova 15 till 20 minuter då och då.

Källa: DN.se, 21 juli 2014
Av: Caroline Englund
Länk

Brukar du ta en tupplur på jobbet? Låt mig gärna veta!

Comments are closed.