Använd humor för att bli en bättre ledare

Chefer har mycket att lära av komiker. Det tycker ­Karin ­Adelsköld, som coachar företags­ledare i att använda humor för att bli bättre ledare.

Det handlar inte om att som chef börja dra spontana fräckisar i fikarummet. Inte heller om att börja flamsa på jobbet. I stället ­talar Karin Adelsköld om den sortens ­humor som, som hon säger, är ”ett glid­medel” i sociala situationer på arbetsplatsen.

skratt 1Att som chef våga bjuda lite mer på sig själv, att avstigmatisera vissa ämnen eller situationer, att ha glimten i ögat och framför allt: att nå ut med ett budskap.
– En chef kan ta bort spänningar på arbetet eller få anställda att skratta mer. Forskning visar att skrattar vi mer känner vi mindre stress och det ökar vår produktivitet, säger Karin Adelsköld.

Själv var hon fram till för några år sedan inte alls särskilt rolig, framhåller hon. Innan karriären som komiker tog fart arbetade hon som producent på Sveriges Radio och på olika kommunikationsbyråer.
– Tidigare trodde jag att om folk skulle ta mig på allvar var jag ­tvungen att vara allvarlig hela tiden.

Men när hon vågade skoja i professionella möten blev gensvaret genast större – folk började lyssna. I dag håller hon föreläsningar inför chefer och ledare om hur de kan använda humor i sitt ledarskap, och ger dessutom näringslivsprofiler individuell coachning i hur de med hjälp av humor kan bli bättre talare.

Polismyndigheten, Almega, Micro­soft och Unionen är några som anlitat Karin Adelsköld. Företagarnas vd Elisabeth Thand-Ringqvist har hon coachat individuellt, bland ­andra.

Ska en chef verkligen vara rolig?
– Ja, men inte hela tiden. Chefen ska aldrig skoja i krislägen.

Hur ska man som chef veta vad man ska skämta om?
– Det krävs fingertoppskänsla, men framför allt självkännedom. En chef får aldrig driva med de ­anställda, men gärna med sig själv. Det ­gäller att hitta rätt i vad som fungerar just på den aktuella arbets­platsen. Ställ frågan ”vad är det som kan vara roligt med just vår verksamhet?” och så kan man skoja om det.

Karin Adelsköld framhåller USA:s president Barack Obama som en ledare med rätt känsla för humor.
– Han gör precis på rätt sätt. Men så har han också komiker i sin stab som hjälper honom att skriva skämt.

Källa: DN.se, 28 juli 2014
Av: Frida Andersson (frida.andersson@dn.se)
Länk

Comments are closed.