Instagram-användandet i Sverige fördubblat

Sju av tio svenskar besöker sociala medier. För första gången på flera år ökar användandet.

På ett år har användandet av sociala medier i Sverige ökat med sex procent. Det är första gången på flera år som det ökar och 72 procent av svenskarna besöker sociala medier någon gång. Nästan 48 procent gör det dagligen.

Det visar ny statistik från Stiftelsen för internetinfrastrukturs, .SE:s, kommande rapport Svenskarna och internet 2014.

instagramStatistiken visar också att Facebook är överlägset populärast. 68 procent använder Facebook, och i åldersgruppen 16-25 år är siffran 95 procent. Åtta av tio gör det dagligen, och 36 procent flera gånger om dagen.

Däremot minskar användandet av Facebook bland de yngsta. I åldern 12-15 år har användandet minskat från 91 procent 2012 till 86 procent 2013 och 83 procent i år. Förklaringen är att det dykt upp en rad andra alternativ de senaste åren, enligt .SE.

I åldersgruppen 46-75 ökar Facebookanvändandet istället, från 49 procent till 56 procent.

Det sociala medium som ökar mest i Sverige är Instagram. På ett år har användadet nästan fördubblats och i dag använder 28 procent av svenskarna bildtjänsten.

Kvinnor är de huvudsakliga användarna. I åldern 36-45 år använder 13 procent av kvinnorna Instagram dagligen, vilket kan jämföras med 5 procent av männen. Bland de yngre, 12-15-åringarna använder 62 procent av tjejerna bildtjänsten dagligen. Bland killar är siffran 45 procent.

Twitter används av 19 procent av svenskarna, men bara 6 procent använder tjänsten dagligen. Användandet har heller inte ökat särskilt mycket från förra året då 17 procent använde tjänsten någon gång. Twitter är, till skillnad mot Facebook och Instagram, något vanligare bland män än kvinnor.

Hela rapporten Svenskarna och internet 2014 presenteras i mitten av november.

Källa: Dagensmedia.se, 23 oktober 2014
Av: Ylva Larsson
Länk

Comments are closed.