Google-chefens 6 tips: Så klarar du alla jobbintervjuer

Googles HR-chef Lazslo Bock har suttit på båda sidorna av bordet otaliga gånger. Han hävdar att med enkla medel går det att ta sig vinnande ur vilken intervju som helst.

Hemligheten: De flesta som anställer är inte särskilt bra på att intervjua, enligt Bock. Och det går att utnyttja.

Laszlo Bock är HR-chef på Google och ingår i nätjättens allra högsta ledning.

Här är hans sex tips som ska göra dig till en intervju-vinnare. Tipsen presenterar Bock i sin nya bok ”Work Rules!” och på LinkedIn.
JI
1. Förutsäg frågorna
Det går att förutsäga 90 procent av frågorna som kommer på intervjun, menar Lazslo Bock. Börja med ”Varför vill du ha det här jobbet?” och tänk ut ytterligare 20 frågor som du troligen kommer att få vid intervjutillfället. Skriv ner frågorna.

2. Planera dina attacker
Skriv ner svar på varje fråga. Då fastnar svaren i ditt huvud och du behöver inte tänka efter under intervjun.

3. Ha en reservplan
Skriv ner tre möjliga svar på varje fråga. Alternativen kommer att bli användbara om den första intervjuaren du träffar inte älskar dina svar.

4. Styrk dina påståenden
Besvara frågor med berättelser som visar att du kan klara av det som frågan handlar om. Du ska besvara alla frågor med fakta eller med en kort historia som bevisar det du säger.

5. Läs av rummet
Finns det något som du kan använda för att skapa bra kontakt? Det kan vara till exempel en bok eller en tavla.
Iaktta intervjuaren. Se om denne har ett öppet eller slutet kroppsspråk. Försök att se om intervjuaren gillar dina svar eller om du ska byta inriktning.

6. Träna in dina svar
Om du övar på intervjusvaren – säg dem högt och tydligt – så ökar dina chanser. Laszlo Bock berättar hur han själv under studietiden brukade sitta på sitt rum och tala ut i luften om varför han var en bra ledare.

Rumskamraten var minst sagt skeptisk. Men Bock fick sju jobberbjudanden. ”Hur var det möjligt? Genom övning”, skriver han.

Källa:
DI.se, 19 mars 2015
Länk

Comments are closed.