Narcissister lyckas bättre på jobbintervjuer

Den som har en narcissistisk personlighet lyckas bättre på jobbintervjuer. Det visar en amerikansk studie.

Studien, som publicerats i tidningen Journal of Applied Social Psychology, har genomförts i flera steg. Forskarna har först använt frågeformulär för att mäta graden av narcissim bland deltagarna. Det skriver University of British Columbia på sin hemsida.

De har också granskat videoinspelningar från jobbintervjuer och kommit fram till de med högre grad narcissistiska drag är duktiga på att prata om sig själva, ta ögonkontakt med den som JI 1intervjuar samt att skämta och ställa följdfrågor.

Slutsatsen blev att narcissister gör bättre ifrån sig på intervjuerna än andra.
– En jobbintervju är en av få situationer då narcissistiskt beteende så som att skryta faktiskt skapar ett positivt intryck, säger Delroy L Paulhaus, som lett studien till University of British Columbia.

Studien visar också att personer från exempelvis Japan, Kina och Korea generellt är mindre narcissistiska än amerikaner och att de därför har svårare att göra bra ifrån sig på jobbintervjuer.

Enligt Paulhaus är innehåller studien viktig information både för den som söker jobb och för rekryterare.
– Rekryterare borde exempelvis tänka på att se bortom kulturell stil och i stället bedöma individuella kvalifikationer. Det är viktigt att se bortom ytlig charm och att analysera kandidaternas långsiktiga potential.

Enligt psykologen och forskaren Bo Sigrell, som har skrivit flera böcker om narcissim, är det sannolikt att en narcissist klarar sig bra i en intervjusituation.
– En person som är charmig och duktig på att framhäva sig själv kan absolut göra gott intryck på en intervju. Men en narcissist blir anställd kan det leda till en katastrof.

Hur upptäcker man om det är en narcissist man har att göra med?
– Ett knep kan vara att vara vänligt kränkande. Om personen blir rasande kan det röra sig om en narcissist.

Vad ska man göra om man känner en narcissist?
– Säga till personen att: du är odräglig och föreslå terapi.

Finns det något positivt i att vara narcissist?
– Ja, det finns sund narcissism. Då handlar det bland annat om att man har självrespekt och tilltro till sitt människovärde.

Källa: DN.se
Av: Caroline Englund (caroline.englund@dn.se)
Länk

Comments are closed.