Så kan stress förbättra hälsan

Stress klingar kanske inte så positivt, men det kan faktiskt förbättra din hälsa visar forskning. Stress kan ge både motståndskraft mot sjukdomar och ett ökat välbefinnande.
”Man måste ha någon nivå av stress för att utvecklas över huvud taget. Annars kommer man bara att förtvina”, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutet och Stockholms universitet.

stress 2Men det är inte extrem stress som är positivt för hälsan, utan en lagom nivå.
”Det som har visats i många studier är att mycket inflytande över arbetssituationen tillsammans med en lagom stress verkar kunna vara positivt för hälsan.”

De som förmånen att ha mycket inflytande över sitt arbete och en lagom nivå av stress är ofta personer med kreativa och fria yrken, enligt Torbjörn Åkerstedt, så som författare, forskare och utvecklare av olika slag.
”De positiva effekterna av en lagom stressnivå kan vara större motståndskraft mot sjukdomar, en känsla av bättre välbefinnande och en känsla av att man klarar av det man behöver klara av”, säger han.

stress 1Sajten Career Addict lyfter fram flera positiva effekter av stress med hänvisning till forskning. Bland annat handlar det om att när du är stressad släpper kroppen ifrån sig ett steroidhormon – kortisol- som inte bara har negativa effekter utan som också reglerar immunförsvaret. Har du otillräckligt med kortisol i systemet så är det mer mottaglig för autoimmuna sjukdomar.
”Det är inte riktigt välbelagt, men det är ett vettigt resonemang”, säger Torbjörn Åkerstedt.
LÄS MER: Kaffe bra medicin mot stressproblem

En annan faktor handlar om att ens inställning till stress spelar roll. I en studie från 1998 fann forskare att personer som hade höga stressnivåer, men inte trodde själva att det var skadligt hade lägst risk att dö. Detta tillsammans med personer som upplevde mycket lite stress.

För dem som däremot trodde att stress var skadligt, kunde höga stressnivåer öka dödsrisken med mer än 40 procent enligt studien, skriver Career Addict.
”Över huvud taget är det så att om man har en negativ attityd så tenderar det att uppfyllas. Det gäller allting, inte bara stress. Så det är en riktig observation”, säger Torbjörn Åkerstedt.stress 3

Stress sägs också kunna förbättra träningsförmågan. När du tränar, så förbättras din prestation när du hanterar någon typ av stress, till exempel vid en viktig basketmatch där mycket står på spel. Här kan stress vara en utmärkt drivkraft, enligt Shawn Achor, författare och föreläsare med inriktning på välbefinnande.

Torbjörn Åkerstedt lyfter fram att stress i lagom nivå ökar koncentrationen kraftigt, och ur den synpunkten är bra.
”Stress levererar både näring och syre till musklerna, så stress är alltid nödvändigt för att kunna prestera. Jag tror inte att det går att prestera på den personliga toppen om man inte är stressad.”

En för hög stressnivå kan däremot vara skadligt.
”Det finns alltid en lagom nivå av stress för att prestera bra. Går man över den nivån så kommer man att bli blockerad och inte längre kunna fatta vettiga beslut”, säger Torbjörn Åkerstedt.

_________________________________________________________________________________________________

Fakta

Så kan du minska stressen – stressforskarens bästa tips:
– Våga säga nej
– Avslappning
– Yoga
– Försök tänka positivt
– Organisera dina arbetsuppgifte

Källa: DI.se, 22 juni 2014
Länk
Av: Afroditi Kellberg (afroditi.kellberg@di.se)

Comments are closed.