Fyra viktiga trender inom digital marknadsföring 2016

Samtidigt som digital marknadsföring växer kraftigt blir verktygen och metoderna allt mer förfinade. Vad är det som gäller 2016?

Tillväxten inom digital marknadsföring handlar om mer än kronor och ören. Begrepp som Programmatic, Automation, Content Marketing och Native Advertising håller på att förändra hur vi ser på marknadsföring och i ännu högre utsträckning hur vi i praktiken arbetar med marknadsföring. Med allt mer förfinade metoder och tekniker blir kompetenskraven allt högre på marknadsförare.

Investeringarna i marknadsföring kommer att öka med 2,2 procent i år, enligt Institutet för reklam och mediestatistik. Men den förändringskraftenDigital m 1 kommer ifrån segment som mobilmarknadsföring och webb-tv som kommer att växa med 40 procent. Även gamla trotjänare som sökmarknadsföring beräknas växa med 20 procent medan print fortsätter att tappa.

Det finns en handfull trender som marknadsförare måste ha full koll på 2016 för att inte hamna fel i marknadsföringsmixen.
Content Marketing. Att bygga relationer med kunder och sälja med hjälp av värdefullt innehåll är inte nytt, men digitaliseringen och den allt högre brusnivån i medierna har gjort Content Marketing till en av de hetaste trenderna inom marknadsföring. Samtidigt som gammelmedia har stora problem frodas content marketing-byråerna och varenda företag med självaktning verkar söka efter en Content Marketing Manager. När Google skriker efter kvalitetsinnehåll är det vanliga företag som har råd att investera i innehåll, medan mediernas allt mindre redaktioner lätt hemfaller till klickjournalistik.

Automation. När olika typer av digital marknadsföring och kanaler delar sig likt bakterier blir det övermäktigt för marknadsförare att administrera och utveckla alla nya typer av digital marknadsföring. Det är här automation kommer in. Genom att utnyttja verktyg som exempelvis skapar personaliserade mejlutskick utifrån kundernas beteende blir det enklare att hinna med. Att det dessutom går att presentera personaliserade budskap och landningssidor när kunder besöker sajter och nätbutiker är ytterligare ett sätt att utnyttja automation. Med nya programvaror som kan skapa unika texter för varje enskild besökare finns det egentligen ingen gräns för hur långt automationen kan drivas.
Digital m 2Programmatic. Programmatic är egentligen att specialfall av automation. Här handlar det om annonsnätverk som i realtid handlar upp banervisningar eller video-spottar där sedan avancerade algoritmer silar fram förfinade målgrupper på breda mediesajter. Tiden när marknadsförare köpte visningar manuellt och betalade premium för att visas på varumärkessäkra sajter är förbi. 80 procent av de större svenska mediehusen och annonssajterna var i höstas öppna för programmatiska annonsköp, enligt en studie av IAB Sverige.

Native Advertising. Att företag presenterar reklambudskap i redaktionellt format på mediesajter växer kraftigt. Både gamla och nya mediehus ser native advertising som räddaren i nöden när Adblockers knaprar på reklamintäkterna. För annonsörerna ger native advertising mer klick än traditionella banners, det gäller särskilt mobila användare.

Trenderna handlar om att hantera en snabbt föränderlig medieverklighet och den gemensamma nämnaren är att bli relevant för kunderna. Massmarknadsföringens tidevarv håller på att avlösas av personaviseringens tidevarv spetsad med relevant innehåll.

Källa: JaJaMagazine, magazine.jaja.com, 19 januari 2016
Länk

Comments are closed.