Fem trender: AI och maskininlärning

AI och maskininlärning är på god väg att revolutionera samhället, det menar Fredrik Heintz som är forskare i artificiell intelligens vid Linköpings universitet. Han listar dagens starkaste trender.

1. Mer flexibel industriproduktion
Automatisering har varit avgörande för att industrier i högkostnadsländer ska kunna konkurrera på den globala marknaden. Lägre produktionskostnader genom högre produktivitet säkras nu långsiktigt med hjälp av flexibla robotar som ABB:s YuMi som med samarbets- och inlärningsförmåga ställer om produktionen efter företagets behov.

2. Digitala medarbetare
Sökmotorer och översättningstjänster är digitala stöd som blivit en del av vår vardag. Utvecklingen har nu gått så långt att det till och med går att anställa digitala medarbetare och styrelsemedlemmar. De moderna kognitiva medhjälparna för en dialog med användaren – till exempel kan programmet Watson ställa diagnos på patienter och programmet Amelia ansvara för företags kundtjänst.

3. Självkörande fordon
Tesla och Googles självkörande bilar har inspirerat hela fordonsbranschen med sin samhällsnytta. I en förarlös framtid kan väginfrastrukturen utnyttjas bättre – bilarna kan köra närmare varandra och med högre hastigheter än människor behärskar bakom ratten. Utan trafikljus och avståndsregler skulle trafikflödet bli bättre och spara både energi och pengar. Men säkerheten är fortfarande en utmaning. Hur säkerställer man att bilen fattar rätt beslut och vem bär ansvaret vid olyckor?

4. Datalogiskt tänkande
Automatisering innebär en samhällsomställning och de arbeten som inte försvinner kommer att förändras. Utvecklingen vi sett i fabrikerna sprider sig nu till tjänstemannayrkena och människan behöver anpassa sig till datalogiskt tänkande. I samarbete med intelligenta maskiner blir vi mer produktiva och konkurrenskraftiga.

5. Sociala robotar
Robotarna blir alltmer avancerade och en tydlig trend är att de även används för initiativ med mjuka värden. Sociala robotar som förstår vad som händer, fattar beslut och interagerar med människor visar positiva effekter. Till exempel hjälper de autistiska barn att kommunicera och bidrar med socialt stöd i äldreomsorgen.

Läs också ”5 trender: Social selling – sälj med sociala medier”

Källa: Dustin.se, juni 2017
Text: Moa Thorsell
Länk

Comments are closed.