Stanford-professor: Avskaffa kontoren – låt de anställda jobba hemma

Kontoret är en stökig miljö som gör oss betydligt mindre effektiva än när vi distansarbetar. Det hävdar Stanford-professorn Nicholas Bloom efter ett tvåårigt experiment vid gigantiska kinesiska resebyrån Ctrip.

Mer effektiva företag, 50 procent lägre personalomsättning och radikalt minskade lokalkostnader.
Det är de främsta orsakerna till att företag som saknar en flexibel inställning till distansarbete bör skaffa sig en sådan omedelbart.
Det hävdar Stanford-professor Nicholas Bloom i en artikel i Stanford Business Magazine.
Han tycker att distansarbete har fått ett oförtjänt dåligt rykte som bidragit till att många bolag stoppar huvudet i sanden.

Dels vad gäller dagens sofistikerade metoder och verktyg för kommunikation, dels att lång pendling inte bara är skadligt för anställda utan även för arbetsgivaren i form av lägre effektivitet.
”Att arbeta från hemmet är en framtidsinriktad teknik. Jag tror att den har enorm potential”, sade Nicholas Bloom i samband med ett så kallad TEDxStanford-tal i april.
Professorn menar att kontorsarbete är ett arv från industriella revolutionen som bör avskaffas omedelbart.
Det är inte taget ur luften precis, utan i en studie över två år har han hjälpt Shanghai-baserade resejätten Ctrip att ta reda på om man kan fortsätta växa genom att sänka lokalkostnaderna utan att förlora effektivitet hos anställda.

Efter att ha delat in frivilliga i två grupper visade det sig att gruppen som fick arbeta på distans i 9 månader och bara behöva komma in till kontoret en dag per vecka var 13 procent mer effektiv än gruppen som enbart arbetade från kontoret.
I pengar räknat blev det 2 000 dollar mer i vinst per distansjobbare.
Ctrip-experimentet har gett så mycket mersmak att resebyråjätten rullat ut möjligheten att arbeta hemifrån för samtliga anställda.
Det är framförallt två saker som har bidragit till prestationsökningen: dels tummar distansjobbare inte lika lätt på arbetsdagen som den som fastnar i trafikköer eller måste hämta barn, dels får distansjobbare lättare att koncentrera sig.

Större studie om distansarbete 2005–2015:
– Antalet amerikaner som regelbundet distansarbetar har ökat med 115 procent sedan 2005.
– Den totala amerikanska arbetsstyrkan steg med 1,9 procent 2013–2014, medan antalet distansarbetare ökade med 5,6 procent.
– 3,7 miljoner anställda, eller 2,8 procent av den totala arbetsstyrkan, arbetar på distans åtminstone halva tiden av sitt arbete.
– 80–90 procent säger att man vill jobba på distans – åtminstone deltid.
– 40 procent fler amerikanska arbetsgivare erbjuder flexibilitet när det gäller var arbetet utförs än för 5 år sedan, men blott 7 procent erbjuder möjligheten till alla anställda.
– Den typiska distansarbetaren är universitetsutbildad, 45 år eller äldre, har en genomsnittslön på 58 000 dollar (506 000 kr) per år, och arbetar för bolag med minst 100 anställda.

Källa: Global Workplace Analytics (gäller perioden 2005-2017)

Källa: Va.se, 8 juni 2018
Länk

Comments are closed.