75% läser jobbmail på semestern. Hur gör Du?

Sola, bada och… arbeta. Så ser semesterplanerna ut för många svenskar. Men om du verkligen måste jobba på semestern – se till att göra det smart.

Semester innebär inte bara skön avkoppling och lata dagar. För många väntar också en del arbete under årets varmaste månader. Färska siffror från Digitala livet visar att 73 procent kollar av sin jobbmejl under semestern. En av fyra gör det så ofta som flera gånger om dagen.

Lika många, alltså 25 procent, kan helt enkelt inte släppa taget om jobbet under ledigheten, enligt en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av TDC.

En anledning till att så många har svårt att släppa jobbet under semestern kan vara den ökade digitaliseringen och tillgängligheten. En annan står sannolikt att finna i en obalans mellan arbete och fritid.

– För vissa yrkeskategorier som verkligen använder tekniken är det en enormt stor frihet och flexibilitet att man kan jobba var som helst. Det är ju fantastiskt, säger Per Larsson, talesperson i psykosociala frågor på Previa, till Aftonbladet.

Att vara uppkopplad, tillgänglig och jobba lite under semestern behöver inte var fel eller dåligt. Det är hur vi lägger upp arbetet under ledigheten som spelar roll.

– Det viktiga är att vara medveten om det man gör och avsätter tid för sig själv, säger stressforskaren Constanze Leineweber till Digitala livet.

Hur ska man tänka och göra för att få den så viktiga återhämtningen trots att man behöver eller måste jobba lite under ledigheten? Här är experternas bästa tips:
1. Bestäm själv
Sträva efter att själv styra när du ska och vill jobba. Mentalt är det stor skillnad på att själv välja själv och att känna krav på att jobba efter ett telefonsamtal eller mejl.
2. Gå på känsla
Låt känslan avgöra om du ska släppa allt under semestern eller om du ska jobba lite för att hålla stressen för vad som väntar efteråt borta.
3. Sätt gränser
Dra tydliga gränser mellan ledig tid och arbete under semestern. Avsätt tid när du fokuserar på att läsa mejl eller beta av någon arbetsuppgift istället för att låta det flyta ihop. Sträva också efter att göra en sak i taget när du väl jobbar.
4. Tydliga riktlinjer
Prata med din chef så att du vet om, eller hur mycket, du förväntas vara tillgänglig eller jobba under semestern. På så sätt slipper du gå omkring med dåligt samvete över saker som du kanske inte ens förväntas göra.
5. Använd autosvar
Aktivera autosvar på mejlen och prata in ett meddelande på ditt mobilsvar där du talar om att du har semester. Då är chanserna större att dina kollegor och kunder kommer att respektera din ledighet.
6. Less is more
Kom ihåg att du ska hinna återhämta dig under semestern. Boka därför inte upp hela ledigheten med aktiviteter och äventyr. Spara lite tid till lata dagar också.

Källa:Sälj & Ledarskap, juni 2018
Länk

Comments are closed.