Kopiera sporteliten: Fem framgångsprinciper bakom vinnarteam

Den som vill skapa ett framgångsteam gör klokt i att inspireras av eliten inom idrotten. Här är ingredienserna för att knåda fram ett vinnarlag – oavsett sport eller näringslivsgren.  Framgångsrika idrottsklubbar har en lagprestanda som många företag trånar efter. I sin nya bok ”Vinnande ledarskap” identifierar forskarkollegorna Margareta Oudhuis och Stefan Tengblad de principer som ligger bakom medaljerna. 

1. Rätt miljö 
Klubbar som når långt har bland annat en publikdragande arena, toppmoderna träningsanläggningar och viktig kringexpertis som fysioterapeuter, idrottsläkare, dietister och sjukgymnaster. Det vill säga allt som krävs för att maximera spelarnas förutsättningar.  

”Miljön ska underlätta för idrottarna att fokusera på kärnverksamheten och de sportsliga prestationerna. Motsvarande tänkesätt kan man utgå från när man utformar arbetsplatser”, säger Margareta Oudhuis, professor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. 

2. Skickligt lagbygge
Balans mellan individ och kollektiv är grundläggande i topplagen. Å ena sidan ska varje spelare tänja sin egen roll och maxförmåga. Å andra sidan måste det finnas en kollektiv ansvarskultur, där alla gemensamt jobbar för att laget ska vinna. 

Var och en måste också känna sig uppskattad och bekräftad, konstaterar Margareta Oudhuis och tar före detta förbundskaptenen för landslaget i ishockey, Conny Evensson, som exempel. 

”När han klev in i omklädningsrummet efter en match gick han inte fram till stjärnan i laget som ändå blev omklappad av alla, utan till den spelare som ingen ser. Det gjorde han medvetet för att lyfta dem som inte får lika stor uppmärksamhet.”

3. Robust spelfilosofi
Spelfilosofin är lagets ryggrad som klargör hur målet ska nås. Den är också en form av värderingsmässig ledstång att hålla sig i. 

”När spelfilosofin sitter i ryggmärgen frigörs energi till kreativitet. Framgångsrika lag lyckas också ständigt förbättra den”, säger Margareta Oudhuis. 

Om lagets filosofi och värderingar inte respekteras ska tränaren markera, säger hon vidare. En uppmärksammad händelse var när Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson trotsade lagets riktlinjer och gick ut på krogen. Krogbesöket ledde till att de skickades hem från landslagssamlingen i Göteborg 2006. 

”Det fungerar inte om lagets värderingar bara gäller vissa spelare. Alla – även stjärnorna – måste respektera dem. En spelare berättade att laget fick ett större förtroende för förbundskaptenen Lars Lagerbäck efter beslutet.”

4. Orubblig vinnaranda
För att ta sig till medaljerna gäller det att ha en välkomnande och öppen miljö i laget. Nya, skickliga spelare ska inte ses som ett hot, säger Margareta Oudhuis. 

”Kommer det in en riktig bra spelare ska laget tänka, ‘vad kul nu blir vi ännu bättre’. Om det uppstår osund konkurrens är det nödvändigt att stävja den. Det gäller även inom arbetslivet.”

Den tidigare tränaren för herrlandslaget i handboll, Bengt ”Bengan” Johansson, var en mästare på att mejsla fram rätt laganda bland spelarna, konstaterar hon. 

”Han lyckades bland annat få en väldigt duktig spelare att sitta på bänken och vara lycklig när laget vann. I stället för att känna sig utanför, stöttade han genom att vara glad och lyfta dem som spelade.”

5. Fullt fokus ger flyt
Fokusbubblan är avgörande för att kamma hem medaljerna. Inget lag har segrat med spelare som är disträ eller riktar koncentrationen mot annat än det som händer på planen. Det kan vara värt att påminna sig om på företagen, där just fokus snarare har blivit en bristvara på många håll, anser Margareta Oudhuis.

Ritualerna före match är ofta viktiga. Legendariska förbundskaptenen Tommy Svensson hittade en numera berömd metod för att få laget i vinnarstämning inför åttondelsfinalen mot Saudiarabien i VM 1994, där Sverige tog brons.

Han läste dikten ‘I rörelse’ av Karin Boye. Det fick spelarna att bli berörda och känna att ‘vi klarar detta’ – och så gick de ut på planen och vann matchen.”

Källa: DI.se, 3 juni 2019
Länk

Comments are closed.