Psykologen: Normalt att vara trött efter semestern

Nu börjar sommarsemestrarna lida mot sitt slut. Den som känner stress och ångest över att vara tillbaka i vanliga rutiner är inte ensam.

– Det är normalt att vara trött i förändringen som sker, säger psykologen Linn Almlöf.

Nu börjar många komma tillbaka från sommarsemestern. Några känner sig redo att börja jobba igen, medan andra kanske är tröttare än vad de egentligen vill erkänna. Övergången från semester till vardag och jobb kan vara ansträngande.

– Det är normalt att vara trött i förändringen som sker. Det är en omställning att vara tillbaka i vardagen med krav som kanske inte finns under en ledighet, säger Linn Almlöf, legitimerad psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm.

Hon tror att stress inför jobbstarten och hösten handlar om att många upplever krav på att leverera särskilt bra efter en lång sommarledighet. Då kan det vara en god idé att stanna upp och tänka igenom vad man kan behöva för att må bra och få vila.

– Ofta finns det en bild av att man vilat upp sig under semestern och att det ska startas igång nya projekt. Det är lika viktigt då som alltid annars att ta en sak i taget, att ta pauser och inte lägga i högsta växeln på en gång, säger Linn Almlöf.

– Om man har en sårbarhet för stress kan det vara bra att bromsa sig själv och inte trycka på för hårt, det är såklart bra även för alla andra.

Ett annat stressmoment kan vara att återgå till vardagslivet. Att plötsligt behöva passa tider, hämta på förskolan och arbeta långa dagar kan vara svårare än man tror.

– Det kan vara en stress att börja få ihop livets olika delar igen, säger hon.

Sociala medier har närmast svämmat över av till synes perfekta semesterbilder. Men för många är ledigheten inte bara avkoppling och roliga aktiviteter.

– Många som vi träffar här hos oss kan tycka att semestern är mer kämpig än den vanliga vardagen. Man har kanske barn hemma som behöver sysselsättas och det ska hittas på saker. Vissa har ett väldigt intensivt schema, man far hit och dit och det är många man ska träffa, säger Linn Almlöf.

En annan vanlig känsla är att semestern inte levde upp till förväntningarna.

– Känner man så är det extra viktigt att ha återhämtning nu när man kommer tillbaka in i vardagen, att inte ställa så höga krav på sig själv och att inte allt behöver kännas bra direkt, säger Linn Almlöf.

Det finns väldigt lite forskning om vilken effekt semester har på människor.

– Den enda slutsats som egentligen finns är att oavsett hur lång semester man har så får man bara en kortvarig välgörande effekt av den, säger Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic i USA.

– Oavsett om du haft en lång eller kort semester varar effekten bara upp till ett par veckor.

Finns det någon förklaring till det?

– Det går inte att återhämta sig i förväg, det går inte att sova ett halvår för att sedan vara vaken ett halvår, säger Dan Hasson.

Läs mer: Det här händer i hjärnan vid stress

Det finns ingen enkel förklaring till varför folk kan känna sig stressade efter semestern.

– Om man känner sig stressad är det bra att fundera över anledningarna till det. Det kan handla om något så enkelt som att det rör sig om en förändring, och förändringar kan vara mer eller mindre stressande. En stressreaktion är kroppens sätt att anpassa oss till en föränderlig värld, säger Dan Hasson.

Bara för att vissa personer upplever stress över att semestern är slut gäller det absolut inte alla.

– För en del är det en lättnad att komma tillbaka till jobbet. Kanske har man haft ett barn vid varje arm som dragit i en, familj som ska träffas och har det blivit fullt upp. Då känner vissa att de äntligen får pusta ut när de kommer tillbaka till vardagen, säger han.

– Det kan finnas många skäl till att man mår dåligt. Alltifrån att man inte trivs på sin arbetsplats till att man verkligen njöt av semestern och inte ville att den skulle ta slut.

Vad händer i kroppen?
– Alla förändringar är något vi måste anpassa oss till, och anpassningar är energikrävande. Vare sig du ska varva upp eller ner så innebär det en anpassning. Det är bra för hjärnan att ha lite variation i tillvaron, men det kan vara jobbigt ändå. Om man anpassar sig till att ligga i hängmattan blir det ett stort hopp till att bli högproduktiv, säger Dan Hasson.

– Det är därför jag brukar ge rådet att mjukstarta, om det är möjligt. En busschaufför kan ju inte stanna vid var tredje hållplats, men på vissa jobb kanske man kan börja på en onsdag och då är det ganska nära till helgen.

I Sverige har vi ovanligt mycket semester. I till exempel USA är det vanligt att ha 10 till 12 dagar som standard.

– Det har inte forskats på det här, men om jag får spekulera verkar frågan om tillräcklig semester ha varit mycket mer central i Sverige jämfört med i USA, där jag också jobbar i bland, säger Dan Hasson.

Läs mer: Så minskar du stressen på jobbet

Tips till dig som känner stress efter semestern
Tänk inte att du måste vara supertaggad inför hösten. Det är okej att vara trött och omotiverad i början och många andra känner likadant. Ta det lugnt och tänk i stället att du ska försöka må bra på ett långsiktigt plan.

Ha en avstämning med dig själv efter semestern. Tänk igenom: Hur har sommaren varit? Hur känner jag mig? Har jag fått återhämtning eller har sommaren tagit väldigt mycket av mig? Vad behöver jag inför hösten?

Det är individuellt vad som är återhämtning. Vissa behöver mer träning, andra mindre. Vad kan jag behöva och vad är återhämtande aktiviteter för mig så att jag ska hålla och må bra? Vilka är mina vanliga fallgropar för stress?

Källa: DN.se, 19 augusti 2019, Linn Almlöf/Stressmottagningen
Länk

Comments are closed.