Upp klockan 05.00 – nyckeln till framgång?

Väck din potential – genom att gå upp klockan fem

Några av världens mest framgångsrika människor sägs gå upp i ottan, för att få ut det mesta av dagarna.

Enligt den kanadensiska ledarskapsexperten Robin Sharma kan en rigid en timme lång morgonrutin som börjar klockan fem vara nyckeln till deras framgång.

– Jag kallar den här tiden för segertimmen, säger Robin Sharma, som nu skrivit en bok om att gå upp klockan fem.

Klockan är 5.00 när larmet ringer. Jag gör mig redo för att trycka på snoozeknappen, men ångrar mig och gör ett tappert försök att faktiskt komma ur sängen. Och jag lyckas faktiskt den här måndagsmorgonen – även om jag måste trycka tillbaka lusten att lägga en kudde över huvudet för att tysta larmet.

Det är efter att jag talat med Robin Sharma, ledarskapsguru och författare till tolv böcker om hur man förbättrar sitt ledarskap, blir mer framgångsrik och förbättrar sin prestation, som jag gör försöket att hasa mig ur sängen när solen, trots att det är sommar, just håller på att gå upp.

Robin Sharma har på vänlig kanadensiska talat så övertygande om fördelarna med att varje morgon gå upp klockan fem, att till och med jag – en obotlig kvällsmänniska – blivit motvilligt inspirerad.

Enligt Robin Sharma har hans rigida rutin, som han kallar ”Femklubben”, utvecklats utifrån 20 års erfarenhet av coachning av miljardärer, elitidrottsmän och företagsmoguler. På sin hemsida beskriver han hur han arbetar med organisationer som Starbucks, universitetet Yale och Nasa.

Han säger att han upptäckte att hans framstående klienters framgångar delvis berodde på deras morgonrutiner – och det faktum att de gick upp så tidigt. Han började sprida idén till klienter även utanför de ”superframgångsrika” – och det gav effekt, säger han.

Vid 25 års ålder hoppade Robin Sharma av en lovande karriär som jurist för att fokusera på coachning och att skriva vägledande böcker till de som vill prestera bättre. Den första boken, ”Munken som sålde sin Ferrari”, sålde i över 13 miljoner exemplar och översattes till över 40 språk.

Under fyra år har nu Robin Sharma skrivit på sin trettonde bok – ”The 5 A.M. club – Äg din morgon, förändra ditt liv”. Den här gången för att få fler att gå upp klockan fem, och därmed förbättra sin potential.

När vi pratar på Skype – Robin Sharma från sitt hem i Kanada – är klockan nio på morgonen där. Det bör innebära att han redan varit vaken i fyra timmar.

Och han låter frälst av sin upptäckt om kraften i de tidiga morgnarna:

– Tänk dig en timme när de flesta människor sover. Men du är uppe. Det här är den dramatiska distraktionens tidsålder. Och här får du en timme av tystnad, en ny lyx då du kan träna, meditera och läsa. Klockan sex kommer du att känna dig starkare, mer energisk och lyckligare. Det leder till en bättre dag som leder till bättre veckor, bättre månader och bättre år. Det är kraften i det här.

Men Robin Sharmas rutin går inte bara ut på att man ska vakna klockan fem. Därefter följer en rutin uppdelad i tre 20-minutersblock för att verkligen ta vara på det han kallar för dygnets ”segertimme”.

Fysisk aktivitet
De första 20 minuterna, det vill säga mellan klockan 5.00 och 5.20, ska ägnas åt hård fysisk aktivitet. Det kan innebära att springa, cykla eller göra armhävningar.

– Endorfiner frigörs av svettig träning. Det är som Red bull för din hjärna. Du frigör dopamin, vilket inspirerar. Du minskar stresshormonet kortisol efter ett träningspass. Du får mer energi. Så även om du vaknar och känner dig trött så visar vetenskapen att du tjugo minuter senare kommer att känna dig annorlunda.

Reflektion
– Hur många människor känner du som tar sig tiden att inte vara upptagna med att leka med sina telefoner, utan som faktiskt börjar dagen med att be eller meditera? frågar Robin Sharma.

Efter de 20 minuterna av hård fysisk aktivitet ska följande 20 minuter ägnas åt reflektion. Det kan innebära meditation, att be eller att skriva dagbok. Robin Sharma säger att det främjar ens kreativitet om man skriver upp sina tankar inför den nya dagen.

– Då kan man skriva om sina värderingar, vad man vill med sin dag och vad man står för. Om man inte reflekterar kring hur man är så kommer ens framgångar under dagen att vara förvirrade. Med reflektion kommer bättre prestationer.

Han fortsätter:

– Vaga planer leder till vaga resultat.

Utveckling
Efter reflektionen är det dags för personlig utveckling. Under timmens sista 20 minuter ska man därför fokusera på att lära sig något nytt: läs en bok, lyssna på en utbildande podd, gå en onlinekurs.

Robin Sharma liknar den personliga utvecklingen vid den hos en elitidrottsman, där man ser förra årets prestationer som årets lägstanivå.

– Vi är som lyckligast när vi växer och får använda vår kreativitet. Det är när vi fastnar som vi blir deprimerande.

Och så är klockan sex:

– Tänk dig nu hur du mår när klockan är sex. Du har optimerat din hjärna, förhöjt din fysiska hälsa och närt din emotionella sida – och ökat din själslighet. Och klockan är bara sex!

Så lyckas du komma upp klockan fem
Många kan nog känna igen sig i den hägrande tanken om att slå av väckarklockan och somna om när larmet ringer så tidigt som klockan 5. Robin Sharma säger att det kan vara lockande, men att det finns praktiska sätt att göra det enklare att bara stiga upp: ha väckarklockan långt ifrån dig, så att du tvingas sätta dig upp för att stänga av den.

– Så är du redan uppe!

Men för att lyckas gäller det också att skapa goda kvällsrutiner, för att få ut det mesta av sin sömn. Robin Sharma poängterar att hans morgonrutin inte handlar om att slå sig för bröstet över hur lite sömn man behöver.

– Nyckeln är att sova bättre och därmed sova djupare. Lägg dig för att sova i ett kallt rum – stäng av all teknik efter klockan 20.00. Om du följer de enkla råden kommer din sömn att bli djupare och det kommer bli lättare att gå upp tidigt.

Misslyckanden finns inte
Robin Sharma säger att alla kan klara av att gå med i Femklubben och utföra rutinen.

– Vi växer genom utmaningar. Människor säger att de inte kan gå upp tidigt. Men om man argumenterar för att man inte kan något så blir det verklighet. Det spelar ingen roll om det handlar om att gå upp klockan fem, att bli hälsosam eller att bli en bättre förälder, säger han.

Därför menar han att det är viktigt att inte fokusera på sina misslyckanden. Säg att man försover sig en dag, eller är ute för sent kvällen innan – då är det bara att börja om dagen efter.

– Varje försök räknas. Varje gång du lyckas gå upp, varje gång du lyckas göra rutinen, gör skillnad. Jag misslyckas ibland – för jag är en människa. Låt inte misslyckanden hålla dig ifrån din egen privata styrka. Det här är en process.

Segertimmen
Anledningen till att Robin Sharma har dubbat just tiden mellan fem och sex på morgonen till ”segertimmen” är att han menar att det är den tid på dagen då ”vårt sinne och vårt hjärta är mest öppna för att lära sig nya saker

– Många av historiens hjältar gick upp klockan fem. Det är en så tyst del av dagen. Visste du att Nelson Mandela under sin tid på Robben Island steg upp klockan fem för att göra armhävningar? säger han.

Robin Sharma menar att vi vaknar varje morgon med en begränsad mängd uppmärksamhet. Under dagen förbrukar vi vår uppmärksamhet genom de distraktioner som finns i vardagen.

– Varje gång du kollar en notifikation försvinner lite av uppmärksamheten. Varje gång du kollar sociala medier – mer uppmärksamhetsspill. En radio i bakgrunden likaså. Om du börjar dagen med att kolla mejlen, sociala medier och nyheter kommer du att komma till jobbet klockan åtta och inte ha mycket av din dagliga uppmärksamhet kvar.

Just att vi lever i ”distraktionens tidsålder” är ett stort hinder på vägen till framgång, menar Robin Sharma som predikar att framgång inte behöver innebära att hela tiden vara uppkopplad och nåbar. I stället borde vi kalla vår vurm för att vara uppkopplade för vad det verkligen är: ett beroende.

– Vi måste ställa oss frågan om vi får betalt för att utföra genialt arbete, eller för att hela tiden kolla telefonen? Vi kan göra det ena eller det andra – vi kan inte göra båda.

Att i stället gå upp klockan fem och utföra hans rutin är enligt honom ett sätt att bryta beroendet – eftersom den timmen också ska kännetecknas av att man håller sig borta från teknik som dränerar ens uppmärksamhet.

Varje gång du kollar en notifikation försvinner lite av uppmärksamheten.
Enligt ny forskning från universitetet i Kalifornien kan det dock vara genetiskt betingat vilka som har lätt att gå upp tidigt. Studien, som tagit ett decennium att utföra, visar att runt en person på trehundra är det som kallas för ”extrema uppstigare” – människor som vaknar mellan två och fem på morgonen.

Louis Ptáček, forskaren bakom studien menar att det inte behöver vara en fördel att gå upp tidigt, men att fördomen att de som går upp tidigt är mer målinriktade, medan de som hellre snoozar och är uppe sent på kvällen är lata, gör att det kan uppfattas så.

– Vi är alla olika, och vår genetik definierar delvis vilka vi är. Det som är bra för mig kan vara annorlunda än det som är bra för dig, säger Louis Ptáček till The Atlantic.

Men Robin Sharma säger att alla kan klara av att gå upp klockan fem och följa hans rutin. Det gäller bara att inte vara rädd för förändringen, som kommer att vara svår till en början, eftersom forskning visat att det tar över två månader att skapa en ny rutin.

– Du kommer att hata mig om en månad. Men om 66 dagar kommer du att se stora resultat. Kom ihåg att all förändring är stökig i början, hemsk i mitten och fantastisk på slutet, säger Robin Sharma.

Hur det gick för mig? Den första dagen gick okej. Jag hann till och med äta frukost och träna innan jag kom i tid till jobbet – och var inte riktigt så arg som jag förutsett.

Men redan på tisdagen hittade jag en ursäkt till varför det var omöjligt att fortsätta mitt välmenande experiment, och åter stänga av larmet när det ringde. Men nu med en vilja att någon gång faktiskt ge rutinen ett ärligt försök, och se vad den leder till.

Bara inte just nu.

Källa: DN.se, september 2019
Länk
Av: Evelyn Jones

Comments are closed.