Vid vilken ålder är man som mest nöjd med livet?

Är du 30 och nöjd med livet? Vänta bara tills du fyllt 65. Enligt lyckoforskningen är det i den åldern som vi mår som allra bäst.

– Tvärtemot vad många tror så pikar vi i livet när vi går i pension. Då har man slutat leta och lärt känna sig själv. Man tävlar inte längre i karriären och är mer tillfreds med livet i allmänhet, säger sociologen och beteendevetaren Per Grenert till Metro.

När vi fyllt 75 har snart hela livet passerat och då är dags för en dipp igen.

– Då börjar vi få krämpor och kompisarna går bort, säger Per Grenert. Han föreläser om lyckoforskning – ett högst subjektivt begrepp som är svårt att mäta – men som alla människor vill åt.

– Lycka betyder olika saker för olika individer, men ofta handlar det om att få känna trygghet och att man känner sig omtyckt av andra, säger Per Grenert.

Att sextio plussare mår bäst står klart men i vilken ålder är man minst nöjd med livet då?

– När man är runt 43 år. Då befinner man sig mitt i livet och karriären, ofta har man barn, inte helt sällan i tonåren som man får problem med. Alla tror att man blir lycklig av barn men det funkar inte riktigt alltid så tyvärr, konstaterar Per Grenert.

Som bekant gör sig 40-årskrisen gällande. En stressig tid i livet då ens föräldrar inte helt sällan går bort i kombination med att halva livet snart passerat, gör att vi börjar vackla lite i tillvaron.

– När man är yngre har man allt framför sig och när man fyllt 43 har man nått den åldern där alla saker som skulle hända, redan har hänt eller uteblivit. Man frågar sig själv: Ska det inte bli mer än så här?

Ekonomi har enligt forskningen liten betydelse för vår lycka. Det spelar alltså ingen roll om du tjänar 25 00 eller 50 00 tusen.

– Så länge vi har kläder på kroppen, mat på bordet och tak över huvudet så är vi hemma, menar Per Grenert.

Är det något vi i stället ska prioritera för att hålla fast vid lyckan, så det våra nära och kära.

– Det är nästan lika viktigt för oss människor som syret i luften, säger Per Grenert.

När det gäller den fysiska hälsan däremot, så börjar den dala redan efter 30-årsåldern.

– Vi pikar fysiskt när vi är mellan 20-30 år, då har man bäst syreupptagningsförmåga, benmassan är komplett och muskelstyrkan bäst, därefter sjunker det fort, säger Katarina Woxnerud, naprapat och personlig tränare.

I 65-årsåldern har vi tappat mycket av benmassan, även muskelstyrkan och konditionen. Men det är aldrig försent att ta tag i träningen.

– En 50-åring kan fortfarande ha bättre kondition än en 20-åring om den håller i gång, säger Katarina Woxnerud.

Sedan Boo Björk fyllde 65 har livet bara blivit bättre. – Att inte behöva tänka på jag måste stiga upp tidigt för att vara på jobbet klockan halv nio är väldigt skönt, säger han.
Boo Björk är vad man kallar en man i sina bästa år. Trots att han uppnått pensionsåldern fortsätter han att jobba deltid som konsult på en egen arkitektfirma i Malmö – för att han vill och tycker det är kul. Tiderna styr han själv och den ena dagen är inte den andra sig lik.

– En dag kan jag sitta hemma i Limhamn och jobba, en annan dag kan möta upp min fru över en lunch i New York, jag har det jäkligt bra, säger han till Metro.

Hur skiljer sig livet efter 65?

– Du får en annan distans till livet än tidigare. Du har mer erfarenhet och kan ta saker som de kommer. Jag behöver inte längre oroa mig för mitt jobb eller vad andra kollegor ska tycka om vad jag har att säga, det kan jag strunta i. Passar det inte så är det bara att stiga av, säger han.

Bäst av allt med livet efter 65 är friheten att själv få styra över sin tid, menar Boo.

– Att inte behöva tänka på jag måste stiga upp tidigt för att vara på jobbet klockan halv nio är väldigt skönt. Jag kan åka på semester eller hälsa på sönerna när jag vill. Ingen kan säga till mig att det här ska vara klart till i morgon bitti, säger han.

Även om pengar inte kan köpa en lycka, är en trygg ekonomi en viktig faktor för att man ska kunna vara nöjd med livet, menar Boo.

– Tyvärr är det ju så att “cash is king”. Det underlättar ju när man är ute och reser att inte behöva gå och tänka på att man har det knapert, säger han.

Men Boo har inte alltid varit så nöjd med livet som han är nu. I familjeåren drabbades han, precis som många andra, av 40-årskris.

– Jag jobbade för mycket och det enda som intresserade mig var att tjäna pengar. Samtidigt hade jag små barn och kravet på att du ska vara både trevlig och sexig samtidigt blev svårt att upprätthålla, det blev en smäll helt enkelt, berättar han.

Även om Boo inte är ser sig själv som någon träningsfanatiker, är han noga med att ta hand om sin hälsa.

– Jag är en gammal fallskärmsjägare så jag håller mig i shape och är ute och mountainbikar i stort sett varje dag, säger han.

Har du något bra tips till dem som inte är nöjda med livet, hur ska man tänka?

– Sätt ner foten börja andas och fokusera på det käraste du har och se till så att den relationen fungerar. Gör den det, då brukar allt annat komma gratis.

Källa: Metro.se,september 2019
Länk

Comments are closed.