Så leder du i kris – och så kan mål dämpa oro hos medarbetare

Den situation som följt av smittspridningen ställer företagsledare inför stora utmaningar.
DN har talat med tre experter som tipsar om hur man som ledare ska agera i kris och hur medarbetare reagerar i pressade situationer.

Under tsunamikatastrofen år 2004 var Fritidsresors Lottie Knutson flitigt närvarande i tv-rutan. Hon var då företagets informationsdirektör och har hyllats för sin hantering av situationen. I kristider ökar kraven på närvaro och tydlighet, säger hon.

– Det är superviktigt att ledarna håller sig synliga under svåra tider. Särskilt i svåra tider, säger Lottie Knutson.

Den 1 april hade 26.500 personer inom besöksnäringen blivit av med jobbet eller varslats, enligt branschorganisationen Visita. Lottie Knutson beskriver situationen som ”nattsvart”. Ledare som nu tvingas fatta svåra beslut kommer inte att bli omtyckta, oavsett hur budskapet framförs, enligt Lottie Knutson.

– Det är sällan man blir populär när man tvingas säga upp personal. Det här är en katastrof för massor av individer och deras verksamheter. Hur du än gör kommer folk tycka att du gör fel. Det finns inga bra sätt att framföra fruktansvärda budskap.

”Det finns inga bra sätt att framföra fruktansvärda budskap”, säger Lottie Knutson som blev Fritidsresors ansikte utåt under tsunamikatastrofen.
”Det finns inga bra sätt att framföra fruktansvärda budskap”, säger Lottie Knutson som blev Fritidsresors ansikte utåt under tsunamikatastrofen. Foto: Anders G Warne

I turbulenta tider med mycket oro är det särskilt viktigt för ledare att se till att medarbetare arbetar mot tydliga mål, enligt stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson.

– Vi är byggda för att fokusera på hot och när vi mår dåligt blir vi ofta självfokuserade. När vi arbetar mot mål börjar vi leta efter lösningar i stället för att fokusera på problem.

Ett mål ska vara högt ställt, positivt formulerat och det ska finnas en strategi för hur det ska uppnås. Det ska också finnas ett engagemang och förändringsvilja hos chef och medarbetare, säger Dan Hasson.

För att se till att det fortfarande finns arbetsglädje kvar trots turbulenta tider är det bra att som chef prata ihop sig med gruppen, säger han. Arbetslivet består av personer från olika generationer och kulturer och det kan finnas olika förväntningar och behov inom en arbetsgrupp på den som är chef.

– Det är en dålig idé att tro sig kunna gissa vad medarbetare och kolleger vill ha och behöver, säger Dan Hasson.

Dan Hasson är stress- och arbetsmiljöforskare. Han har skrivit boken ”Faktastiskt : Rätt strategier för HR och ledare”
Dan Hasson är stress- och arbetsmiljöforskare. Han har skrivit boken ”Faktastiskt : Rätt strategier för HR och ledare”

– Det handlar om att ta reda på vad det finns för behov och förväntningar. Ta fram lösningar tillsammans, fortsätter han.

Pr-konsulten Paul Ronge har lång erfarenhet av att arbeta med krishantering. Han har framför allt ett råd till ledare i kris:

– Tänk mycket mer på medarbetaren än på dig själv. Då är du en stark ledare.

Vid kristider ökar behovet av intern kommunikation, som kan ge trygghet och en känsla av sammanhållning, säger han. Till chefer som ska avskeda personal rekommenderar han att noga tänka igenom hur budskapet ska framföras, gärna med siffror som visar läget för företaget.

 

Hur skulle jag må om jag skulle åka hem till den jag bor ihop med och berätta att jag inte har jobb om en månad?

– Förklara att det saknas ljusning i sikte och att man är tvungen att göra detta för att företaget ska kunna överleva. Se till att ha en tonalitet som är respektfull mot medarbetare som måste gå.

Han förespråkar rakoch enkel kommunikation.

– Försök inte linda in eller sockra någonting. Och var beredd på att hjälpa till med att skriva goda vitsord, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är inte att visa empati, det är att känna empati. Hur skulle jag må om jag skulle åka hem till den jag bor ihop med och berätta att jag inte har jobb om en månad? fortsätter han.

Paul Ronge har arbetat med medierådgivning och krishantering i över 20 år.
Paul Ronge har arbetat med medierådgivning och krishantering i över 20 år. Foto: Håkan Flank

Medarbetare som reagerar aggressivt ska visas särskild respekt, säger han, eftersom de ofta är i den värsta sitsen.

– Det kan vara människor som måste hem till familjen och säga att de förlorat jobbet på en arbetsmarknad som är mörk överallt i det här läget.

Samtidigt sitter många chefer med huvudet fullt tankar kring hur företaget ska kunna överleva krisen. Då är det särskilt viktigt att hålla isär de två sakerna.

– Fokusera först på de medarbetare som måste gå, lägg sedan allt krut på att fokusera på hur företaget ska överleva, säger Paul Ronge.

 

Källa: DN.se, 6 april 2020
Länk till hela artikeln här

Comments are closed.