Tio tips från mästercoachen: Så blir ditt arbetsliv bättre – redan imorgon

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson har haft en del ojämna lag genom åren. Även den som inte har en landskamp framför sig kan ha nytta av metoderna som han hanterat konflikterna med. Nu kommer hans nya bok, ”Att bygga ett lag”. DN:s Johan Esk har träffat honom.

1: Ta tag i konflikter

– Det viktigaste är att läsa av situationen, att ha känselspröten ute. Klarar spelarna att lösa det själva eller måste jag kliva in? Det är den stora avvägningen. Och kan de lösa det själva på ett bra sätt eller går de ifrån och är lika frustrerade men låtsas att de har löst det?

– Alla behöver inte älska varandra i ett fotbollslag eller på en arbetsplats. Men alla måste respektera varandra och vara överens om grundförutsättningarna. Bryter man mot det, då är det viktigt att städa undan det, så att man inte skapar massa dåliga historier tillsammans som tar mycket energi.

– Vi håller på med tävlingsidrott och då kan det bli för tufft ibland. Ibland får jag blåsa av på en träning och gå in och kolla: ”Vad händer?” Vad är deras uppfattning? Är de inte överens får jag kliva in och göra någon värdering av läget. Ibland kan jag se att det händer något men behöver inte bryta. Då brukar jag vara noga med att följa de två spelarna i spelet men också efter träningen. Och för det allra mesta söker de upp varandra och löser det. Det viktiga är att man som ledare visar att man har koll på vad som händer och följer upp.

Foto: Beatrice Lundborg

2: Kräv tydlighet av chefen

– Vad gör vi nu? Hur är riktningen? Det måste jag som ledare kunna peka ut. Det får inte finnas tveksamheter.

– Jag hör från släkt och vänner att på många arbetsplatser finns en otydlighet om vad man ska göra. En chefs uppgift är att kunna svara på frågor. Om jag inte kan svara där och då kan man säga ”låt mig fundera och så återkommer jag”.

– Chefer har betalt för att kunna ta beslut. Känner man att det inte blev så bra får man ändra sig men att inte ta beslut alls så att folk inte har något att förhålla sig till, det är det sämsta som finns. Ibland är det bättre att få ett negativt besked än att inte få något alls.

3: Undvik inte jobbiga samtal

– Jag brukar säga mitt budskap direkt. Inte börja med att prata om hur det är med familjen och hundar och allt annat. Man ska riva plåstret direkt. Sedan kan vi prata på och jag kan underbygga beslutet med argumentationen. Ibland kan jag ha väldigt tydliga argument och ibland inte. Det viktiga är att ge spelaren budskapet före alla andra.

– Det är därför jag alltid ringer den som var med vid förra samlingen men inte kommer med nu. Det gör jag av respekt men också för att han ska få chansen att fråga varför. Får han frågan av media om vad han tycker har han sin fulla rätt att säga vad han vill men han ska inte kunna säga att han inte visste om det.

Foto: Beatrice Lundborg

Hur ska man som spelare/anställd ta ett jobbigt samtal med sin tränare/chef?

– Tycker man att något inte är bra så ska man ta upp det. Det är inte bara ens rättighet, det är en skyldighet. Det handlar om att föra ett vettigt samtal. Min upplevelse är om man pratar med människor när man har tänkt igenom något så tycker de allra flesta att det är bra att ta ett samtal.

– Om den jag jobbar med inte tycker en sak vill jag veta det så att vi kan rätta till det och komma framåt. Att inte gå och gnälla där borta utan ta upp saker i de forum där det kan få genomslag och ska fram. Man ska inte prata om fel saker på fel ställen.

4: Red ut rykten och sila bort skitsnacket

– Bland det värsta jag vet är att man sitter i en grupp och bestämmer en sak och så nästa dag sitter några och pratar om samma sak igen. Det är skitsnack för mig. Vi måste bestämma och gå vidare. Det ligger på ledaren att ta det beslutet om man inte gemensamt kan komma fram till något.

Vad ska man reda ut och spelar det roll vad som är sant?

– För mig ingår att tåla lite i chefsskapet, man har lite strykpengar brukar jag säga. Särskilt om man jobbar i en offentlig miljö, då kommer det synpunkter från höger och vänster och börjar du hänga upp dig på det, då lägger man energi på fel ställen. Men det finns saker man måste ta i.

Vad är det?

– Något som konkret stör relationerna i en grupp. Om något som kommer utifrån är av den digniteten eller om jag tror att det finns någon sanning i det, då måste jag fråga – är det här verkligen sant?

Foto: Beatrice Lundborg

5: Så gör man med den jobbiga personen i gruppen

– I första hand handlar det att få över personen. Jag tror att man kan påverka de allra flesta genom att med rätt vägledning och rätt argument få en förståelse att det är bäst för dem själva och för gruppen. Skapar man en kultur där det finns bra värderingar och ett gemensamt mål så blir den kulturen så stark att nästan alla vill vara med. Alla ska vara de olika individer de är men vi ska ha en gemensam grund att jobba från.

– Vi ska tillsammans vara överens om vilken nivå vi ska ha. Jag ska inte vara stora stygga vargen. Tar alla ansvar då blir det bra och då sugs de allra flesta in i det.

– Sedan finns det människor som omedvetet eller medvetet inte vill. Jag tycker att egoism och brist på empati utmärker den typen av människor, att man ser allt utifrån sin egen vinkel.

– Under mina 38 år som ledare har det hänt med en handfull spelare att det här går inte, då är det bättre att vi skiljs åt. Det skiljer mitt jobb från andras. När jag pratar med företagsledare säger de: ”Ja, du har ju en avbytarbänk.”

Hur mycket ska man tillåta?

– Om folk kommer försent är det en brist på respekt mot andra som ska vänta. När jag var ung blev jag arg och skällde. Nu har jag blivit bättre på att förklara varför det inte är okej att komma försent. Konsten i ledarskapet och att få folk med sig är att få personerna i gruppen att förstå att vi ska göra så här därför att…

Foto: Beatrice Lundborg

Ska man framföra kritik inför gruppen?

– Det beror på. Om någon kommer försent, det händer även oss i landslaget, och den personen kommer in och säger ”ursäkta”, ja, då är det väl bra. Men kliver du in och bara är nonchalant och börjar argumentera, då blir jag galen.

– Jag hade en gång en spelare som var stor egoist och agerade på ett sätt som var negativt. Han betedde sig väldigt dåligt vid ett tillfälle och dagen efter valde jag att sätta mig vid sidan av planen och prata med honom medan de andra började värma upp. De skulle se att jag gjorde en tydlig markering mot honom men inte höra vad jag sade. Pratar man inte med folk och inte är tydlig, det är då problem uppstår.

6: Så får man med gruppen på ett förbättringsarbete

– Jobba med utvärderingar där gruppen får tycka till, det är en jättestor nyckel.

– I landslaget hade vi en situation som jag nästan blir rörd när jag tänker på. Det var VM 2018. Efter att ha kommit tillbaka till hotellet fem på natten träffas vi på förmiddagen. Vi har åkt ut och spelarna kommer in i samma rum där vi träffats en massa dagar men nu har de civila kläder och är trötta och besvikna och ska åka hem och ändå säger vi: ”Vi ska till fler mästerskap, så nu vill vi höra och göra en utvärdering av vad vi har gjort. När vi kommer dit ska vi kunna ta fram det här och titta på.” Jag är inte säker på att Tyskland och Brasilien gjorde så.

– Vi i ledarstaben gör en utvärdering efter varje samling och så tar vi fram den till nästa och checkar av. Det är så man får utveckling. Genom att putsa på små grejer hela tiden.

Om gruppen tycker en sak och ni ledare något annat, vad gör man då?

– Då får man ha uppföljning och förklara varför man inte vill som de. Har man tagit upp en fråga måste den få ett bemötande. Om spelarna vill spela med tre forwards: ”Det kan ni bara glömma.” Men om de vill äta tre timmar före match i stället för tre och en halv, det är helt okej. Eller har förslag på hur vi ska slå en hörna, det är jättebra.

– Men de stora dragen, det är mitt ansvar. Inte för att det är prestige utan för att det är mitt jobb att peka ut riktningen.

Foto: Beatrice Lundborg

7: Låt inte målbilden störa processen

– Lägger man målet för högt blir det bara en belastning. Det enda som händer är att man lägger onödigt tryck på organisationen. När vi gick in i VM-kvalet sade vi att vi vill gå till VM, det var självklart. Sedan behövde vi inte prata mer om det. Det intressanta är vad vi ska göra i dag för att det ska bli bra imorgon. Och vad ska vi göra i morgon för att det ska blir bra sedan?

8: Våga visa svaghet

– Jag har alltid förut tänkt: ut med hakan, stå längst fram och oavsett vad som händer viker jag inte en millimeter. Men långt inne har jag ofta haft tvivel och känslor och tankar om hur vi ska klara det här. Någonstans är det bra om man är framåtlutad som ledare, men om man själv har tvivel är det inte fel att prata om det.

– Hösten 2014 hade vi många unga spelare i IFK Norrköping och blev inblandade i bottenstriden. Tankarna ”vi får inte trilla ur” kom och den känslan var hemsk. Jag kunde valt modellen att säga ”Okej, nu kör vi” men valde att säga att ”fasen vad jobbigt här är”. Det var skönt eftersom jag visste att andra tyckte det. Det blev en aha-upplevelse.

– Jag har blivit bättre på att släppa ut den känslan. Jag är ingen maskin eller robot.

Foto: Beatrice Lundborg

9: Ändra inte för mycket för fort

– Det finns en liknelse att du kommer in i ett rum och där hänger hundra snören från taket. Drar du i ett snöre blir det en ändring. Nyckeln hos en ledare är att hitta rätt snöre att dra lagom hårt i när man behöver justera. Det är alldeles för vanligt att man drar i för många snören för hårt och för tidigt. Tålamodet är en nyckel. Ändrar du för mycket och så fungerar det inte, vart går du sedan?

10: Hitta en ambassadör i gruppen

– Det är en trygghet att man har folk i gruppen som läser av hur känslan är, personer som man vet är pålitliga och ställer upp på en själv när det blåser. För mig är det ofta lagkaptenen, det är min förlängda arm in i laget. Jag tror att det är samma sak på företag. Om jag har förmän som leder byggen vill jag veta att jag kan ge extra mycket understöd så att de ska känna att ”just det, det är det här vi är ute efter”.

– Som ledare ska du ha kontakt med alla men man kanske inte kan nå alla lika mycket, då får du identifiera de som kan vara ambassadörer och dra tåget i rätt riktning.

 

Källa: DN.se, 20 september 20209
Länk
Av: Johan Esk
Fler artiklar av Johans Esk finner du här

Mer inom området Ledarskap

 

Comments are closed.