Så identifierar du digitala härskartekniker

Att ha kameran avstängd, att ligga ner så att allt som syns bara är ett par näsborrar – eller att svara på mejl i stället för att lyssna. Det är några exempel på härskartekniker i digitala möten. Retorikexperten Elaine Eksvärd förklarar hur du identifierar dessa beteenden.

”Sluta mjuta mig som någon jävla diktator” säger en ilsken Alice Teodorescu Möwe, politisk chefredaktör på Bulletin på ett möte med styrelsen som gick helt över styr för några veckor sedan och som Expressen lagt ut ljudfiler från.

Retorikexperten Elaine Eksvärd har länge studerat härskartekniker i fysiska möten. Alla är inte så aggressiva och tydliga som i exemplet ovan, men härskartekniker finns även digitalt. Här listar hon några av dem:

1. Stänger av kameran. Någon stänger aktivt av kameran när jag har ordet.

2. Avstängd kamera hela mötet. ”Om Magdalena Ribbing hade varit i livet så hade hon nog sagt att det vore god digital etikett att ha kameran på”, säger Elaine Eksvärd. Vi behöver se ansikten och tolka in rätt kroppsspråk och röstläge. Det finns tre förmildrande omständigheter till att ha kameran avstängd: dålig uppkoppling, nionde mötet för dagen eller dålig hårdag (även om vi brukar klara att kamma oss på jobbet).

3. Multi-taskaren. Det är uppenbart att personen håller på med någonting annat. Hen har ett nollställt uttryck och det flimrar av olika ljus i ansiktet när personen öppnar olika hemsidor på nätet.

4. Den selektiva. Lyssnar när vissa pratar och passar på att mejla när andra pratar.

5. Kidnapparen. Kidnappar mötet med sin egen agenda och pratar mer för att det är kul än att de har något att säga. Men kul kanske inte stod på agendan.

6. Möteshållaren som tröttar ut folk. Möten ska inte vara mer än 45 minuter åt gången, gärna med interaktion. Vissa kör tretimmarsmöten men det är vi inte designade för.

7. Att inte stänga av mikrofonen.

8. Att ha ett power point-maraton. Våga interagera och titta på folk.

9. Testosteronperspektivet. Många män har grodperspektivet och man ser bara stora näsborrar i skärmen. Det är mycket bättre att ha kameran i ögonhöjd. Att ligga ner i ett digitalt möte är att göra sig lite för bekväm.

Källa: DN.se, 22 mars 2021
Länk

Comments are closed.